Di zamannya, Nabi Muhammad SAW menjalankan perniagaan di beberapa pasaran penting di Semenanjung Arab termasuk satu kawasan di Bahrain iaitu ‘Mushaqqar’. Baginda juga mengetahui cara hidup dan cara makan minum masyarakat di Bahrain. Arham (2010) menghujahkan bahawa Nabi Muhammad SAW menggunakan ciri  segmentasi geografi, demografi dan psikografik dalam perniagaannya. Ini adalah proses mental bagi pengenalan pasaran (mental process of market identification) iaitu seorang peniaga perlu meninjau keadaan pasaran sebelum memulakan perniagaannya. Malah nabi SAW melakukan pelbagai jenis segmentasi pasaran termasuk mengetahui lokasi paling penting dan berstrategik, keadaan bakal pelanggan dan cara hidup mereka.

Pengguna di zaman nabi SAW juga adalah pelanggan yang berhati-hati dengan produk. Teori pasaran moden mencadangkan penjual untuk meletakkan produk mereka dalam fikiran pengguna. Kajian Arham menunjukkan bahawa Nabi Muhammad SAW adalah peniaga yang jujur dan menjual barang yang terbaik. Nabi SAW bukan sekadar memposisikan produk jualan tetapi mengutamakan cara berjualan. Nabi SAW meletakkan harga mengikut harga pasaran dan mendapat keuntungan daripada jumlah jualan, nabi SAW tidak meletakkan barang yang elok dengan barang yang lebih rendah di tempat sama. Seterusnya, Nabi SAW juga melarang monopoli iaitu mendominasi saluran pengedaran dengan tujuan mendapatkan paras harga.  Bagi tujuan komunikasi, nabi SAW memilih pakaian yang elok  dan tidak mengamalkan promosi barangan yang keterlaluan. Di akhir jualan, nabi SAWmenggunakan kaedah  persetujuan dalam jual-beli (aqad) antara penjual dan pembeli.

Amalan pemasaran Nabi Muhammad SAW yang ditekankan adalah nabi SAW juga memberitahu kelemahan produknya, tidak menyembunyikan sesuatu daripada pelanggan termasuk menjual sesuatu yang tidak wujud serta melayani pelanggan mengikut keutamaan. Dengan itu, personalitinya yang menjadikan persembahan pasarannya berbeza daripada orang lain. Akhlak yang dibangunkan daripada agama akan memberi kesan kepada produk, pelanggan dan keuntungan.

Allahuakbar, mengapa di akhir zaman ini, urusan perniagaan kita tidak lagi mengikut sunnah baginda SAW? Walau berada dalam negara majoriti Muslim, tetapi bab jual-beli belum banyak yang sepenuhnya atas amalan Islam (hanya menggunakan nama Islam semata-mata untuk cari untung).

 Firman Allah Ta’ala:
لَقَدْ كَانَ لَكُمْ فِي رَسُولِ اللَّهِ أُسْوَةٌ حَسَنَةٌ لِمَنْ كَانَ يَرْجُو اللَّهَ وَالْيَوْمَ الآخِرَ وَذَكَرَ اللَّهَ كَثِيرًا
Maksudnya: “ Sesungguhnya adalah bagi kamu pada diri Rasulullah terdapat contoh teladan yang baik kepada orang-orang yang mengharapkan Allah dan mengharapka kedatangan hari akhirat, mereka banyak berzikir kepada Allah “ (Al Ahzab: 21).

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *