Kita melihat manusia yang bergerak di sekeliling. Yang berjalan. Yang memandu. Yang duduk dan yang berdiri; mereka semua dalam keadaan yang sama iaitu hidup dalam fikiran mereka masing-masing. Dalam bentuk-bentuk fikiran inilah menerjemahkan pilihan yang mahu mereka jalani sebagai the way of life atau cara hidup.

Dalam kajian-kajian budaya dan politik (yang asasnya daripada barat) sering menyorot manusia dalam kepungan sejarah moden seperti pasca kolonial dan pasca Islam (post Islamism) bagi negara majoriti umat Islam. Pemilihan kontek ini akhirnya mengaitkan situasi masyarakat Islam dengan perkembangan sosial yang tidak lepas dari kepungan barat. Umat Islam dilabel dengan kecenderungan gerakan politik Islam yang ditekuni mereka; tradisionalis Islam, Islam liberal, salafis, Islamic fundamentalis antaranya.

Dalam masyarakat Post Islamism pula, masyarakat Islam disorot dengan juzuk pandang yang berkait dengan soal pasaran kapitalis seperti penjenamaan dan selera massa. Islam yang dipertontonkan telah dikatakan sebagai produk dan fesyen. Kritikan dan sorot pandang begini mengurangkan penghormatan terhadap agama sebagai wahyu Ilahi dan tentunya, masyarakat Islam yang menjadi bahan sorotan, tidak pernah sedar kelakuan mereka memberi imej kepada agama.

Kembali melihat ke dalam nurani Islam yang intinya adalah Al-Quran dan Sunnah Rasulullah SAW yang mulia, diterjemahkan melalui 4 mazhab utama dengan aliran Sunni sufi yang mengakari tradisi Islam Nusantara. Islam adalah cara hidup yang membentuk manusia, bukan manusia yang membentuknya untuk dijadikan citarasa mereka sendiri. Kini, mengamalkan Islam sebagai sesuatu yang syumul dan bersifat mutlak (syariat Allah SWT) diterjah sebagai asing dan pelik.

عَنْ أَبِي هُرَيْرَةَ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صَلَّى اللَّهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ بَدَأَ الْإِسْلَامُ غَرِيبًا وَسَيَعُودُ كَمَا بَدَأَ غَرِيبًا فَطُوبَى لِلْغُرَبَاءِ

Sabda Nabi SAW yang mulia telah berlaku:

Daripada Abu Hurairah RA dia berkata, “Rasulullah SAW bersabda: “Islam muncul dalam keadaan asing, dan ia akan kembali dalam keadaan asing, maka beruntunglah orang-orang yang terasing.” (HR Muslim No: 208) Status: Hadis Sahih

Kita melihat manusia, sebenarnya kita akan kembali melihat diri kita. Biarlah terus menjadi yang asing.

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *