Oleh: Ummi Hani Abu Hassan

India, Indonesia dan Bangladesh antara negara yang mempunyai penduduk paling ramai di dunia. Penduduk India berjumlah 1.339 bilion, rakyat Indonesia dengan 267 juta orang dan Bangladesh berpenduduk 168 juta orang. Kesamaan tiga buah negara ini adalah ketiga-tiganya lewat mengisytiharkan ‘shutdown’ selepas pandemik Covid 19 menjarah negara-negara dunia mulai Januari 2020. Indonesia memulakan langkah kawalan pergerakannya di Jakarta mulai 21 Mac 2020 diikuti India pada 24 Mac 2020 dan Bangladesh pada 25 Mac 2020. Sulit mengatakan tiga negara ini ‘menggadaikan’ nyawa ratusan juta rakyat mereka kepada pandemik, kerana isu yang lebih penting sekiranya shutdown atau lockdown dimeritkan lebih awal, separuh penduduk ketiga negara akan kehilangan pekerjaan, seterusnya membawa masalah yang lebih besar iaitu kebuluran.

Fahed bersama anaknya, pengidap Athma

Selain penduduk sendiri yang miskin dan padat, ketiga negara ini menampung ribuan pelarian. Fahed Mohammad Abdullah antara 13000 orang pelarian yang berlindung di bahagian Sumatera, Indonesia. Beliau berasal dari Somalia dan telah melarikan diri dari negaranya sejak 2013 bersama isteri dan dua anak. Selain tidak dibenarkan bekerja secara legal di Indonesia, Fahed dan para pelarian lain ditanggung oleh International Organisation for Migration(IOM). Menurutnya, adalah sukar mendapatkan perubatan hospital sebelum Covid 19 wujud walaupun anak-anaknya mengidap penyakit athma, tambahan selepas pandemik tiba, rawatan di hospital adalah hak rakyat Indonesia, bukan para pelarian. Nasib yang sama menimpa hampir 1 juta pelarian Rohingya di Tenggara Bangladesh. Pemotongan jaringan internet di kawasan kem pelarian menyebabkan para pelarian tiada maklumat tentang pandemik Covid 19.

Bayangkan, dalam kawasan kediaman kem yang berhimpitan, sesak dan tidak mempunyai fasiliti kebersihan, para pelarian seolah-olah sedang dibiarkan untuk menerima jangkitan dan mati secara perlahan-lahan. Golongan tua dan bayi merupakan kumpulan yang berisiko tinggi untuk dijangkiti pandemik. Menurut tinjauan Al-Jazeera pada 30 Mac 2020, kebanyakan penghuni kem pelarian mendengar tentang pandemik Covid 19 dari cerita-cerita mulut di kawasan kem. Mereka tidak mendapat maklumat yang tepat walaupun dunia memperbaharui fakta berkaitan Covid 19 hampit setiap saat. Yang membimbangkan adalah sebahagian besar warga pelarian khususnya lelaki yang keluar-masuk dari kem ke bandar untuk mencari rezeki, tanpa alatan keselamatan mereka mendedahkan diri kepada jangkitan pandemik, kemudian menularkannya ke dalam kem. Hakikat ini terpaksa ditelan kerana para pelarian tidak mempunyai ‘kerajaan yang sah’ untuk memikirkan keselamatan mereka dan cara menangani konflik harian sepanjang lockdown Covid 19.

Mereka dan Kita

Satu kem biasa menempatkan 9 hingga 10 ahli keluarga

Kita telah melalui kehidupan di dalam rumah lebih 20 hari dengan pelbagai keadaan. Ada yang tinggal di rumah besar, apartment, flat dan setinggan. Bagaimana sekalipun keadaan rakyat Malaysia, kerajaan memperuntukkan bantuan khusus sepanjang PKP dan usaha-usaha berterusan daripada kerajaan negeri, pihak NGO dan agama untuk membantu keluarga miskin dan gelandangan. Sekurangnya, masih ada beras dan tepung selama tempoh PKP di rumah setiap rakyat Malaysia. Bagi para pelarian, tersekatnya hubungan dunia bermakna terputusnya bantuan pihak luar. Usaha-usaha pengekangan wabak seperti membasuh tangan secara kerap dan penjarakkan sosial amat sukar dilaksanakan di kem pelarian. Air bersih terhad untuk keperluan minuman dan kawasan padat tidak membantu para pelarian untuk berjarak. Yang ada pada kebanyakkan pelarian Muslim cumalah iman. Keyakinan kepada Tuhan Yang Maha Esa menyebabkan mereka terus melangsungkan kehidupan yang setiap hari tidak berubah.

Anak-anak kecil berlarian tanpa kasut, tangan yang berkudis terus bermain tanah dengan hingus meleleh di hidung. Tiada siapa mempedulikan wajah-wajah comot ini, selagi mereka berlari, itu tanda mereka sihat. Ibu-ibu tidak kira muda dan tua, bergilir-gilir mengangkut air dari tangki yang dikongsi dengan ratusan keluarga lain. Para ibu menanti suami-suami mereka membawa pulang makanan, setidaknya untuk sekali makan pada hari itu. Ada NGO yang membekalkan makanan untuk menghadapi musim pandemik, agihan NGO mungkin untuk 400-500 keluarga sedangkan kem pelarian mempunyai ratusan ribu keluarga. Mereka yang bernasib baik sahaja boleh mendapat bekalan. Justeru, ketakutan tidak mendapat makanan lebih dahsyat daripada Covid 19. Di India, Ledakan Islamopobhia oleh kerajaannya memberi kesan besar kepada pelarian Rohingya di negara tersebut. Bukan sahaja mereka dinafikan hak dalam pekerjaan malah diancam pembunuhan; sesuatu yang lebih bahaya daripada pandemik itu sendiri.

Saat kita membilang hari untuk bebas bergerak di luar rumah, terfikirkah kita tentang jutaan manusia pelarian (majoritinya Muslim) yang tidak pernah bebas, baik di dalam rumah (tidak seperti rumah biasa tetapi khemah atau bangsal) atau di luar. Seperti kata Abdullah (mungkin dipersetujui ribuan pelarian lain), sebenarnya kematian itulah yang dapat membebaskan kami dari ketakutan, ancaman dan kesengsaraan yang dihadapi setiap hari.

Gandakan syukur kita dengan bersedekah kepada mereka

Kita teruji satu kali, mereka teruji dua atau lebih berganda daripada kita.

Loading

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *