Sahabat saya berkongsi pengalamannya berbuka puasa di tempat kerja. Menurutnya, ada pekerja Melayu yang ‘tidak lalu’ berbuka dengan para pekerja Bangladesh kerana ‘cara makan’ yang berbeza. Para pekerja Bangladesh, mereka makan dengan menggaul nasi dan semua lauk lalu makan dengan seluruh tangan (sekepal-sekepal).Spontan saya menjawab, “Bersyukurlah. Di negara mereka, ramai yang tidak dapat makan langsung.”

Saya terbayangkan pengalaman ke Dhaka tahun 2008. Ratusan ataukah ribuan peminta sedekah yang lebih teruk nasibnya berbanding gelandangan di Malaysia. Sekeluarga merempat di sana sini, kefakiran diwarisi turun temurun. Yang datang ke Malaysia pula terpaksa bergolok-gadai, menjual rumah dan tanah demi mengubah nasib sendiri dan keluarga. Mereka itu bukan sahaja menanggung ibubapa dan keluarga sendiri tetapi ibubapa isteri dan adik-beradik isteri juga.

Di Malaysia, sekecil-kecil pekerjaan adalah sebesar nikmatnya kepada para pekerja ini.T ahukaH kita, bangsa mana paling ramai mempelajari bahasa Melayu sekarang ini? Jawabnya, orang-orang Bangladesh. Mereka giat mempelajari bahasa Melayu untuk meraih rezeki di Malaysia. Akhbar-akhbarnya giat mempromosikan cara belajar Bahasa Melayu kepada rakyatnya. Di kala bangsa kita makin ramai melupakan bahasa Melayu, Tuhan hadirkan umat yang lain untuk mengangkat bahasa kita. Pejamkan matamu daripada melihat kelemahan dan keburukan orang lain, Bukalah matamu seluasnya pada kebaikan dan kelebihan mereka.Kita sama-sama makhluk Allah SWT.

Share

admin Uncategorized

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *