Novel politik Kedah yang boleh dibaca banyak generasi

Beberapa hari yang lalu, emak berkata, “Nanti balik kampung masa mengundi..” Saya mendengarnya lebih kepada pesanan emak untuk balik kampung, bukan kerana mengundi. Jika tiada PRU pun memang emak suka kami balik ke kampung. Dan kerana cuti begitu terbatas serta memerlukan asbab, maka mengundi menjadi modal untuk kami balik ke kampung lagi; menambah jumlah kekerapan kami bertemu emak di desa Gajah Putih tahun ini.

Entah. Hati saya teruja lebih kepada ‘cuti tiba-tiba’ untuk mengundi, seperti kanak-kanak yang tiba-tiba ditawarkan pergi kedai untuk memilih buku. Mereka teruja kedainya lebih daripada buku. Tiada apa yang boleh dibanggakan pada kawasan yang saya undi sejak 21 tahun lalu, hanya sahaja rumah-rumah kayu dan sedikit pedalaman kini ada kereta diparkir di halaman rumah. Dan boleh dikatakan setiap rumah kini walaupun kecil tetapi memiliki televisyen dan parabola.

Saya teringat taska di sebelah rumah kami yang gaji gurunya masih belum RM500 ke atas.

Saya teringat kaum ibu di kampung yang mengalami kesenjangan ekonomi sehingga terpaksa melupakan hak untuk diri mereka sendiri.

masjid-masjid dan surau-surau yang tidak berubah nuansa kepada ‘mesra masyarakat’ ‘mesra ummah’ dengan program melestarikan akhlak mulia dari rumah. Walaupun surau di sebelah rumah, kejahilan masih membelengu ramai masyarakat.

Kampung masih aman, kerana masyarakat selesa meletakkan semua protes mereka dalam hati. Jika terluahpun di kedai kopi, nanti kembali bergabung di rumah kenduri, di masjid dan di pasar.

Begitulah hakikatnya balik mengundi biarpun pelbagai parti sudah menang di sini.

“Mak..seronok balik cuti, mengundi itu nanti difikirkan. Dan anak emak tentulah akan dengar cakap mak dalam semua keadaan.”

Loading

admin Uncategorized ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *