Semalam adalah 2 Januari 2023. Semalam adalah ulangtahun hari kelahiranku yang ke 40. Ya Allah, di mana saat itu tiba aku berpesan pada diri; hadiah yang sebenar-benarnya hadiah adalah umur yang bergerak, menandakan aku masih bernyawa untuk mengumpul sebanyaknya amalan untuk bertemu Pemilik umurku. Jadi, aku tidak begitu peduli jika tidak mendapat hadiah dari manusia lain. Allah SWT Maha Pemberi.

Semalam, aku ingin menghadiahkan diriku suatu tulisan di sini. Tulisan yang boleh mengingatkan aku bahawa ada batasnya menjadi manusia hambaNya. Iaitu aku tidak boleh bertindak di luar syariatNya, berfikir di luar garisNya dan meyakini selainNya. Semua itu memerlukan diriku untuk berhati-hati; berkata-kata, menilai-nilai dan membuat keputusan. Sepenuhnya aku berserah dengan ketetapanNya di hari-hari mendatang. Aku hanya mampu berdoa dan menjalani apa yang telah ada untuk dilunasi dengan sebaiknya. Tanggungjawab sedia ada begitu berat; menjadi seorang isteri, ibu, anak, guru, sahabat dan manusia.

Aku teringat pesan suamiku tadi. Katanya kita telah memilih untuk ‘itu’, maka sekarang kita persiapkan mental dan segalanya dengan keyakinan bahawa Allah SWT akan mengaturkan yang terbaik. Usah lagi menoleh dan berfikir yang bukan dari garisNya.

Ada dua buah buku yang perlu kumulai kerana janjiku. Semoga aku tidak lewat mengatur waktu yang akhirnya aku berkata, ‘sepatutnya aku memulainya semalam’.

Loading

admin CERITA SAYA, Meninjau Diri , , ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *